Variabele en vaste energieprijzen

U kunt bij het afsluiten van een energiecontract kiezen voor 2 verschillende manier om het contract af te sluiten. U kunt kiezen voor energieprijzen die vast staan, maar u kunt ook kiezen voor variabele energieprijzen. Het kan ook zijn dat u bij energieleveranciers niets te kiezen hebt, maar in het overzicht van alle energiepakketten kunt u al direct zien of het gaat om vaste of variabele prijzen.

Vaste prijzen

Bij vaste energieprijzen heeft u als voordeel dat u altijd weet wat uw energie zal kosten. Aangezien de prijs gewoon hetzelfde zal blijven is het enige wat nog van invloed is op uw energiekosten uw verbruik. U heeft dus zelf in de hand hoe hoog uw energiekosten zullen zijn, want aan de energieprijs die vast staat zal het in elk geval niet liggen. Consumenten die graag zekerheid hebben kiezen dus het beste voor vaste energieprijzen.

Variabele prijzen

Bij variabele energieprijzen werkt het precies andersom dan bij de vaste prijzen. De prijzen stijgen of dalen conform de marktprijzen en het kan dus heel goed zijn dat u na verloop van tijd minder gaat betalen voor uw energie, maar net zo goed kan het zo zijn dat u juist meer gaat betalen. Met variabele energieprijzen neemt u dus in principe een gokje en is het voor u te hopen dat de prijzen niet zullen stijgen. Aangezien u een contract aangaat kunt u er bij prijsstijgingen ook niet zomaar onderuit en zult u deze dus gewoon voor lief moeten nemen.

Er zijn ook genoeg energiecontracten die gecombineerde energieprijzen hebben. Hiermee bedoelen we dat u bijvoorbeeld een vaste prijs voor stroom heeft en een variabele prijs voor gas. Het is aan u dus wat u het prettigst vindt.

Naast prijzen ook nog de looptijd van belang

Niet alleen de manier hoe u contract eruit ziet wat betreft energieprijzen is van belang, maar net zo goed moet u goed kijken naar de looptijd. Soms kunt u bijvoorbeeld een contract nemen voor 3 jaar met vaste energieprijzen. Dit houdt dus in dat voor een periode van 3 jaar uw prijzen immuun zijn voor prijsveranderingen. Dit kan dus voordelig, maar ook nadelig werken. Doe gewoon een vergelijking en bekijk rustig alle mogelijkheden die u heeft voor wat betreft het afsluiten van een energiecontract.