Enkele en dubbele meter

Bij het kiezen van energie heeft kunt u aangeven of u gebruik maatk van een enkele of een dubbele elektriciteitsmeter. Het kan ook goed zijn dat u niet zo goed weet wat nu eigenlijk het verschil is tussen een enkele en een dubbele meter en dat u dit eerst wilt weten. Het is wel handig dat u dit weet als u de energieprijzen van alle leveranciers goed met elkaar wilt kunnen vergelijken.

Enkele meter

Een enkele meter houdt in dat er maar 1 telwerk aanwezig is en dat alle energie gewoon onder dezelfde energieprijs valt, ongeacht of u de energie ‘s avonds of ’s ochtends gebruikt. De meeste mensen zullen een enkele meter hebben.

Dubbele meter

Bij een dubbele meter heeft u dus een meter met niet 1, maar 2 telwerken. Er wordt bij de dubbele meter namelijk onderscheid gemaakt tussen de piek- en de daluren. De piekuren gelden overdag, terwijl de daluren gelden voor de nachtelijke uren. Bij een dubbele meter betaalt u dus verschillende energieprijzen, afhankelijk van het moment dat u energie gebruikt. Gebruikt u veel energie tijdens de daluren, dan kan een dubbele meter zeker renadabel zijn. Wat er namelijk gebeurt bij een dubbele meter is dat u in de daluren minder betaalt dan de energieprijs die geldt bij een enkele meter, maar in de piekuren betaalt u vaak juist een hogere energieprijs dan bij een enkele meter. Om een dubbele meter dus echt rendabel te laten zijn is het wel zaak dat u veel energie verbruikt tijdens de daluren, daar uw energiekosten anders wel een duurder zouden kunnen uitvallen dan bij het gebruik van een enkele meter.

De piek- en daluren kunnen per regio iets verschillen. Heel raar, maar het is wel zo. Houd maar in uw achterhoofd dat in de meeste regio’s de daluren gelden van 11 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends en in weekenden. Gebruikt u tijdens deze uren de meeste energie, dan is een dubbele meter waarschijnlijk voordeliger dan een enkele.