Energierekening

U ontvangt aan het einde van ieder kalenderjaar de energierekening, ook wel de jaarrekening genoemd. Hierop staat overzichtelijk wat u aan stroom en gas heeft verbruikt en hoe dit in verhouding staat met de voorschot bedragen die u voor uw energie heeft moeten betalen. Het kan er dus op neerkomen dat u teveel heeft betaald, zodat u geld terug krijgt, maar het kan ook dat u te weinig aan voorschot bedragen heeft betaald en dat u dus zelf nog wat geld moet betalen.

Doorgeven meterstanden

Om uw energierekening goed op te kunnen bouwen wordt u om de zoveel tijd gevraagd om uw meterstanden door te geven. Vaak kunt u dit gewoon online doen. Op basis van uw meterstanden kan dan uiteindelijk de energierekening aan het einde van het jaar worden opgemaakt en verstuurd.

Opbouw energierekening

Op de energierekening kunt u een aantal zaken terugvinden. Allereerst de leverningskosten. Dit zijn de kosten die er gemaakt zijn om stroom en gas bij u te leveren. Simpel gezegd zijn dit dus de kosten voor verbruikte energie. Daarnaast zijn en nog de netwerkkosten. Hier vallen onder andere de kosten onder voor het transporteren van de energie naar uw woning. U vindt op de energierekening natuurlijk ook het standaard tarief terug van 21% btw, maar daarnaast vindt u ook een kopje met energiebelasting. Naast de reguliere btw van 21% betaalt u dus ook nog enerigebelasting over uw verbruik. Als laatste worden ook altijd de kosten vermeld voor het huren van de meters.

U ontvangt 2 energierekeningen?

Het kan zijn dat u in plaats van 1 maar liefst 2 energierekeningen ontvangt. Als u maar 1 energierekening ontvangt zijn de energierekeningen van zowel de kosten aan uw energieleverancier als aan de netwerkbeheerder samengevoegd en bij 2 energierekeningen ontvangt u deze dus apart. Hoe dan ook, u zult ze altijd ontvangen.