Energiemarkt

In Nederland hebben we een vrije energiemarkt. Kort gezegd houdt dit in dat iedereen vrij is om zelf zijn of haar energieleverancier te kiezen. Hier zit geen limiet op. U mag dus altijd van energieleverancier wisselen als u dat wilt. Uiteraard heeft u wel gewoon te maken met energiecontracten, dus het is niet zo dat u ook altijd in de positie bent om kosteloos over te stappen.

Energieleverancier voor stroom en gas

U mag in Nederland bij niet meer dan 2 energieleveranciers zijn aangesloten. Het is ook niet nodig om bij meer dan 2 energieleveranciers te zijn aangesloten, aangezien u alleen stroom en gas nodig heeft. U kunt hier dus uit opmaken dat stroom en gas niet per definitie bij dezelfde energieleverancier afgesloten hoeven te worden. Natuurlijk is het wel zo handig om dit wel te doen en door het grote energie aanbod zal er heus wel een energieleverancier voor u tussen zitten die beide goedkoop aan u aan kan bieden.

Profiteren van grote concurrentie

Ondanks dat energiecontracten vaak voor een bepaalde tijd worden aangegaan kunt u alsnog altijd energieprijzen vergelijken met elkaar. Ziet u namelijk een goedkopere energieleverancier, dan kunt u in de meeste gevallen toch gewoon kosteloos overstappen. Dit komt door de enorme concurrentie op de energiemarkt. Als u dus wilt overstappen naar een andere energieleverancier zal deze energieleverancier over het algemeen de kosten niet schuwen om uw huidige contract af te kopen bij uw huidige leverancier. Niet altijd gebeurt dit, maar in 9 van de 10 gevallen toch wel. Zo hoeft u zich dus geen zorgen te maken om uw nog lopende contract, want vaak zal deze gewoon worden afgekocht. Energieleveranciers doen er alles aan om klanten van elkaar ‘af te pakken’. Zo worden er regelmatig welkomst bonussen aangeboden en dergelijke. En dus ook het overnemen van energiecontracten hoort bij een stukje service van de energieleveranciers. Vandaar ook dat u eigenlijk altijd uw energieprijzen zou moeten vergelijken, want van overstappen hoeft u geen punt te maken.